fbpx

Greške kod migracije u Cloud

6 najčešćih pogrešaka migracije na Cloud koje trebate izbjegavati

Kad vaša tvrtka odluči integrirati Cloud u svoju infrastrukturu, nestrpljivo želite migrirati svoje podatke u Cloud što je prije moguće. Međutim, postoji nekoliko pogrešaka koje možete napraviti tijekom procesa migracije na Cloud koje mogu biti skupe za vašu tvrtku. Ako se ove pogreške ne isprave, vaše se poslovanje može suočiti s velikim financijskim troškovima, otvoriti vaše podatke sigurnosnim prijetnjama pa čak riskirati gubitak podataka.

Priznanje da ste pogriješili u procesu migracije u Cloudu prvi je korak – slijedi poduzimanje koraka za ispravljanje tih grešaka. Kako prepoznati kada su napravljene ove pogreške? Što možete učiniti da zaustavite njihov učinak da naštete vašem poslu? Postoji li način da se te pogreške izbjegnu prije nego što se dese? U nastavku navodim šest najčešćih grešaka u migraciji Clouda koje tvrtke čine i kako ih možete spriječiti da ne ugroze vaše poslovanje.

Ako želite pomoći vašem poduzeću u olakšavanju postupka migracije Clouda, trebali biste razmotriti odabir davatelja usluga poput nekih od najboljih pružatelja usluga upravljanja Cloudom npr. AWS, Azure i Google Cloud, kao i pitanja koja biste trebali postaviti dobavljačima i sebi prije kupnje.

Premještanje svih podataka odjednom

Migracija u Cloud proces je koji može potrajati mjesecima – potencijalno godinama – da se potpuno dovrši, ovisno o tome koliko podataka se pohranjuje u vašem poduzeću. To je zato što bi se uspješna migracija Clouda trebala provoditi u fazama , migrirajući specifične podatke prije ostalih. Neke bi tvrtke mogla gledati na tu procijenjenu vremensku traku i pogriješiti. Zašto jednostavno ne možete odmah sve podatke staviti u Cloud?

Kada migrirate u Cloud, vjerojatno nemate iskustva s Cloud rješenjima tog pružatelja usluga. Zbog toga je vjerojatnije da će vaša tvrtka nešto zabrljati kad iznese vaše podatke u Cloud. Vaša organizacija mora planirati fazu migracije u Cloud; u osnovi bi se to trebalo sastojati od premještanja nebitnih ili testnih podataka, a zatim prijelaza na poslovne kritične ili osjetljive podatke. Na taj način, ako u ranoj migraciji Clouda pogriješite, kritične podatke nećete dovesti u opasnost. Tada, kada se vaša tvrtka više upozna s Cloudom, može početi prelaziti preko bitnijih podataka.

Pod pretpostavkom da su sva Cloud okruženja ista

Možete pretpostaviti da svaki Cloud okoliš je isti, tako da prelazak s jednog Clouda na drugi neće biti velika stvar. Ovo ne može biti dalje od istine. Svaki dobavljač Clouda dizajnira svoje Cloud okruženje na drugačiji način, specijaliziravši se za različite funkcije i mogućnosti za njihovo razvijanje. Stoga nikada ne smijete slijepo migrirati podatke iz jednog Clouda u drugi bez upoznavanja s vašim novim Cloudom.

Migriranje podataka i tijekova rada bez poslovne svrhe

Ne biste trebali migrirati nešto u Cloud samo zato što možete . Ako vaša tvrtka usvoji Cloud u svoju infrastrukturu, za to bi trebalo imati jasno definiranu poslovnu svrhu. To vrijedi i za migraciju Clouda; vaše bi poduzeće trebalo imati razloga migrirati svoje podatke i procese u Cloud. Cloud rješenja su postala izuzetno moćna tijekom posljednjeg desetljeća, pa je moguće obavljati gotovo svaki poslovni zadatak u Cloudu. To, međutim, ne znači da biste ih trebali izvoditi u Cloudu. Vaš bi tim trebao procijeniti troškove i koristi koje kreće tijek rada ili zbirka podataka u vaše okruženje u Cloudu; tada može odrediti da li će migracija biti vrijedna.

Ne konfiguriranje podataka i aplikacija za Cloud

Kada premjestite podatke ili projekte u Cloud okruženje, ne možete jednostavno staviti nešto na Cloud i očekivati da će to odmah raditi. Ovisno o vašim datotekama i okruženju Clouda koje koristite, možda ćete trebati ponovno konfigurirati svoje podatke za rad unutar Clouda. Na primjer, pokretanje aplikacije u Cloudu možda će vam trebati više računalne snage nego što vam je pružatelj usluge Clouda pripremio. Obavezno testirajte sve aplikacije ili projekte koje stavite u Cloud da biste osigurali da rade ispravno.

Ne predviđa troškove migracije Clouda

Migracija u Cloud može biti skup proces za vaše poslovanje. Iako je rezultat u konačnici vrijedan vašeg ulaganja, možda ćete naići na neočekivane troškove tijekom razdoblja migracije. Trebate uzeti u obzir konačan trošak pokretanja podataka i procesa u vašem Cloud okruženju. Međutim, također biste trebali razmotriti troškove stavljanja podataka na raspolaganje tijekom procesa migracije, ako je primjenjivo. Bez obzira na troškove, vaše bi poduzeće prethodno trebalo imati grubu procjenu – da se podnese financijski udarac za koji nisu bili spremni.

Zaboravljajući na sigurnost u Cloudu

Nikad nije vrijeme da vam zaštita podataka ne bi trebala biti glavni prioritet, čak ni prilikom migracije resursa u Cloud. Ne možete samo pretpostaviti da će Cloud okruženje u koje premještate svoje podatke automatski biti sigurno. Iako pružatelji usluga Clouda integriraju nekoliko usluga i pravila kako bi osigurali svoje okruženje u Cloudu, vi ste odgovorni i za sigurnost Clouda. Specifične odgovornosti za vaša tvrtka i dobavljača Clouda ovisit će i trebale bi biti navedene u sporazumu o razini usluge (SLA) davatelja usluga.

Izvor: Daniel Hein in Best Practices, od 27.8.2019

6 Devastating Cloud Migration Mistakes You Need to Avoid